Jaki zamiennik wypasionej OII FL w podobnych pieniążkach ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy
    Rider
    • 2009
    • 306

Rozejrzyj się za nową BMW 3 o ile Ci sedan podchodzi (wersja sportline)
    Zależy jaki chcesz wypas i jaki silnik ale na benzyna 2.0 184KM wyjdzie pewnie taniej niż A5, albo pokuś się o ten model 328 245KM. Od razu mówię, że jeździłem automatem Dieslem i jakoś mnie na łopatki nie powalił ale też zbyt długo nie jeździłem (jakieś 15-20min byłem z kuzynem na jeździe testowej)

A o eksploatację nie masz się co martwić (prócz paliwa) za dopłatą jakiś 5tys. masz przeglądy za free + inne elementy podlegające zużyciu - myślę, że to dobra opcja.

Porównując np. z A4 to wnętrze o wiele bardziej przestronne, o tyle nie wspominam bo tam miejsca na nogi o wiele więcej.

Komentarz

• gruto
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1263
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

no Be-emki fajne ....nowa 5 powala na kolana , znajomki co mają aptekę mają taką w dieslu , szczena mi opadła jak zobaczyłem spalanie 5,5 litra po powrocie ich z Monachium :roll:

[ Dodano: Sob 04 Sie, 12 15:10 ]
      Wątek widzę się rozwinął , znowu trzeba by było zmienić temat ponieważ wprowadza delikatnie w błąd ...ja bym proponował Jaki zamiennik wypasionej skody OII FL w podobnych pieniążkach ? , może coś podpowiecie ......
      A tak nawiasem zapomnieliśmy o Superbie combi - czyż nie piękny ??!!.....chociaż mówię wam tak dzisiaj oglądałem moją niunię ....piękna jest :wink:

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez gruto
        A tak nawiasem zapomnieliśmy o Superbie combi - czyż nie piękny ??!!.....chociaż mówię wam tak dzisiaj oglądałem moją niunię ....piękna jest :wink:
        Mimo, iż uważam swoją Octę za auto super (jestem realistą, więc nie auto doskonałe), to jednak w każdej chwili zameniłbym ją na Superb-a (oczywiście nie golasa, ale w podobnej cenie).... Zajefajny jest Superb w kombiaku... Nawet lekko "biedniejsza" :diabelski_usmiech wersja, niż Octa elegance...
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• fan
          Elegance
          • 2009
          • 760

Superb to tak naprawde troche wieksza Octavia,te same plastiki i te same materialy wykonczenia wnetrza,tylko deska rozdzielcza troche ladniejsza.Wedlug mnie Superb nie jest wart swojej ceny,CC kosztuje podobnie i auto bardziej reprezentacyjne i materialy lepsze.p.s.wole "golasa"klasy wyzszej (nawet uzywanca zadbanego na wypasie)niz wypasiono nowa Octavie(kupowanie takiej mija sie z celem,bo to zawsze bedzie tylko Octavia).
          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• ketivv
            L&K
            • 2011
            • 1155

Zamieszczone przez fan
            Superb to tak naprawde troche wieksza Octavia
            "Superb II zbudowany jest na płycie podłogowej PQ46 - "Volkswagen Group A5 platform" współdzielonej m.in z Volkswagenem Passatem (3C), CC (35), Sharanem oraz Seatem Alhambra (7N)."

natomiast Octavia zbudowana jest na płycie PQ35 tak jak np. Golf 6

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10918
              • Fiat

"może coś podpowiecie ......
              A tak nawiasem zapomnieliśmy o Superbie combi - czyż nie piękny ??!!.....chociaż mówię wam tak dzisiaj oglądałem moją niunię ....piękna jest ".......
              zaczyna mi to powoli zajeżdzać tematem "marlejowym"....Chce kupić, doradźcie, ale nie wiem co w sumie, może jednak zostanę przy swoim, a na końcu i tak wypali auto w ogóle nie poruszane w wątku z "innej" bajki jak to się mówi.... ad:

Komentarz

• gruto
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1263
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

fan, ja się z tobą np nie zgadzam wole nową O niż np 2 letniego CC

[ Dodano: Nie 05 Sie, 12 11:00 ]
                sew1981, "to może coś podpowiecie" - chodziło mi o zmianę tematu na odpowiedni do postów jakie piszecie ....ponieważ totalnie sie zmieniła tematyka , i ludzie piszą swoje typy - i bardzo fajnie , a tak nawiasem sew1981 wyluzuj - to wolny kraj ,i pamiętaj życz a będzie Ci życzone

Komentarz

• fan
                  Elegance
                  • 2009
                  • 760

Zamieszczone przez gruto
                  fan, ja się z tobą np nie zgadzam wole nową O niż np 2 letniego CC
                  :box

[ Dodano: Nie 05 Sie, 12 17:59 ]
                  Zamieszczone przez ketivv
                  Zamieszczone przez fan
                  Superb to tak naprawde troche wieksza Octavia
                  "Superb II zbudowany jest na płycie podłogowej PQ46 - "Volkswagen Group A5 platform" współdzielonej m.in z Volkswagenem Passatem (3C), CC (35), Sharanem oraz Seatem Alhambra (7N)."

natomiast Octavia zbudowana jest na płycie PQ35 tak jak np. Golf 6
                  Chodzilo mi o wykonczenie wnetrza i materialy z jakich jest zrobiony Superb.
                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez fan
                    Chodzilo mi o wykonczenie wnetrza i materialy z jakich jest zrobiony Superb.
                    To są totalnie inne (lepsze) materiały niz w O II. Superb II, nie ma absolutnie nic wspólnego z Octavią II. To 2 różne auta.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Wystarczy w salonie usiąść w S2 i O2 by poczuć różnicę. Jeśli o moje doświadczenia chodzi to przejażdżka S2 powinna wyleczyć z chęci nabycia O2. Te auta dzieli Droga Mleczna.

Mam przyjemność jeździć w pracy całkowitym golasem S2 z silnikiem 125KM. Mam go zwykle na tydzień i robię nim w tym czasie ok 2-3tyś km. Z auta nie chce sie wychodzić. Po prostu inna klasa.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

pandzik, dobrze piszesz, jak za pierwszym razem usiadłem do nowego superba to pomyslałem co ja robie na co dzień w octavii? :szeroki_usmiech
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• perfex
                          L&K
                          • 2005
                          • 1117

Zamieszczone przez krzys301
                          ja bym bral manual, obecnje uzytkuje 1.8 TSI 160 KM z DSG, fajne, ale nie daje pelnej kontroli nad autem, szczegolnie przy wyprzedzniu
                          A możesz kolego troche rozwinąć swoje zdanie ? Bo ciekawe jest to że wreszcie trafia sie jakiś użytkownik DSG który nie jest zaślepionym wyznawcą. Co uznasz za plusy a co za zdecydowane minusy dsg ?

[ Dodano: Nie 05 Sie, 12 22:13 ]
                          Zamieszczone przez sew1981
                          gebek, to jest prawdziwa wierność poprostu dozgonna
                          nie chce mi się nawet czytać całego tematu, ale.... jeżeli ktoś NAPRAWDĘ ma dylemat A5 czy Octavia to niech idzie do lekarza specjalisty - nazywa się on Psychiatra a nie dupę zawraca na forum! A jeżeli ktoś nie widzi różnicy między w/w autami to niech idzie to tego samego fachowca.
                          Pozdrawiam
                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Ceed1
                            Rider
                            • 2012
                            • 461

Co prawda to prawda. Jak można porównać OII do A5?

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez perfex
                              jeżeli ktoś NAPRAWDĘ ma dylemat A5 czy Octavia to niech idzie do lekarza specjalisty - nazywa się on Psychiatra a nie dupę zawraca na forum! A jeżeli ktoś nie widzi różnicy między w/w autami to niech idzie to tego samego fachowca.
                              +1 , albo +100 - MSPANC :diabelski_usmiech
                              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Tippo
                                L&K
                                • 2009
                                • 1349
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zalezy kto czego oczekuje od samochodu, mnie octa pasuje, bo po prostu wtapia sie w tlum, jesli ktos nie chce sie wtapiac jeno "pokazac" moze wybreac nieco bardziej prestizowy model lub marke, jego wola.
                                Za kase ktora dalem za octe, moglem nabyc superba combi 1,8tsi lub 1.6 tdi, wcale nie tak ubogiego. Lecz wole octe z w/w powodow, poza tym az tak duzego auta nie potrzebuje, nie kazdy lubi sie obnosic z tym co ma i niepotrzebnie zwracac uwage.

Tak wiec kolego, odpowiedz sobie na powyzsze pytania i dokonaj wyboru sam :P

Komentarz

• gruto
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1263
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tippo, i bardzo fajnie ........
                                  Innym jeszcze raz napiszę że temat jest zmodyfikowany ze względu na bardzo dużą rozpiętość myśli wypowiadających się , na : Jaki zamiennik wypasionej skody OII FL w rozsądnych pieniążkach czyli wasze typy aut w podobnej forsie , co najbardziej wypasiona OII FL .
                                  Wypowiedzi typu że trzeba iść do lekarza żeby nie wiedzieć co kupić świadczą o wypowiadającym się - wszyscy wiedzą o co chodzi :wink: ..... . Jeszcze raz przytoczę złotą myśl " Życz a będzie Ci życzone "

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

gruto, spoko, looz
                                    perfex,
                                    "nie chce mi się nawet czytać całego tematu, ale...."....no właśnie, tak to jest jak ktoś wyrwie wypowiedź z kontekstu i nie łapie żartu. Przecież wiadomo, że a5 to inna liga :lol:
                                    Z tymi psychiatrami, mam nadzieję, że też żartobliwe. Bo wyrywając z kontekstu, też można by się za takie teksty wk...... :wink:

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Moja propozycja: Honda Civic 4D z silnikiem 1.8 i-VTEC. W wersji Executive z pakietem opcjonalnym (czyli full wersja + automat) kosztuje 87.900, ale z ogólnodostępnym rabatem 6500 wychodzi 81.400. Silnik dosyć mocny, wolnossący (czyli mało problemowy). Jeżeli nie zależy na kombiaku, albo na Octaviowskiej pojemności bagażnika (w Hondzie - 440 l) - auto zajefajne
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Komentarz

• Dzida
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 2253

Co to znaczy w rozsądnych pieniążkach? gruto, jaki jest budżet na samochód?

Komentarz

• Eidos71
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2050
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                          Co to znaczy w rozsądnych pieniążkach? gruto, jaki jest budżet na samochód?
                                          Zakładam, że skoro "wypasiona" 02FL, to budżet ok. 90-95.000 PLN,-...? No, może ciut więcej (tak ok. 100.000 PLN,-). :diabelski_usmiech
                                          MOJA FURKA

Komentarz

• gruto
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1263
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzida, ciut dopasiony RS TDI , lub na max Elegance - i masz odpowiedz

Komentarz

• fan
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 760

Sorki,ale Octavia za 100tys zl i wiecej jaka wypasiona by nie byla to pomylka.
                                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez gruto
                                                ciut dopasiony RS TDI , lub na max Elegance - i masz odpowiedz
                                                Honda Accord 2.0 16V Lifestyle - i masz odpowiedz.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2006
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
                                                  Honda Accord 2.0 16V Lifestyle - i masz odpowiedz.
                                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• t271828
                                                    Elegance
                                                    • 2008
                                                    • 928

Zamieszczone przez Eidos71
                                                    Moja propozycja: Honda Civic 4D z silnikiem 1.8 i-VTEC. W wersji Executive z pakietem opcjonalnym (czyli full wersja + automat) kosztuje 87.900, ale z ogólnodostępnym rabatem 6500 wychodzi 81.400. Silnik dosyć mocny, wolnossący (czyli mało problemowy). Jeżeli nie zależy na kombiaku, albo na Octaviowskiej pojemności bagażnika (w Hondzie - 440 l) - auto zajefajne
                                                    IMO nie jest to samochod szybki, nie jest tez komfortowy, czy oszczedny lub tani - nie widze sensu zakupu (chyba ze ktos lubi te marke, z jakichs blizej nieokreslonych powodow).

Komentarz

Pracuję...